Een goed ontworpen logo zorgt voor een goede naamsbekendheid. Een logo moet je zowel digitaal, op je website of sociale media, als op druk- of printwerk kunnen gebruiken. Om dit te kunnen realiseren, heb je een logo met transparante achtergrond nodig. In deze blog vertellen wij je meer over de toepasbaarheid, formaten en hoe je een logo met transparante achtergrond kunt maken.
Brede toepasbaarheid
Een logo met transparante achtergrond worden veelal gebruikt op de websites en sociale media van een bedrijf, of instelling.
Als je een logo met doorzichtige achtergrond gebruikt, heb je als voordeel dat ze bij ieder kleurenpalet of samenstelling van bepaalde elementen er goed uitzien.
Je kunt doorzichtige logo’s ook gebruiken als watermerk op bepaalde afbeelding waarop een copyright van toepassing is. Dit is superhandig voor fotografen, winkels en merken met hun eigen fotogalerij. Door het logo als transparant watermerk toe te voegen, zijn deze afbeelding veel minder aantrekkelijk.
Zoals we al zeiden, is een logo met transparante achtergrond ook een goede keuze voor druk- of printwerk. Zeker bij kleinere objecten zoals visitekaartjes, kalenders et cetera is er vaak niet genoeg plek voor een logo met gekleurde achtergrond. Een doorzichtig logo biedt in dat geval uitkomst.
Bestandsformaten
Als je een logo met transparante achtergrond gaat maken, moet je bepalen in welke bestandsformaten je dit gaat doen. Hieronder zie je een overzicht van de meest populaire formaten.
PNG is momenteel een van de populairste formaten. Het is vooral geschikt voor fotomateriaal. Het is een zogenaamd rasterformaat waarbij het beeld is opgebouwd uit pixels. Het aantal pixels en kleuren bepaalt de kwaliteit. Een voordeel van PNG-bestanden is dat je de afbeelding kan comprimeren, zonder dat je hierbij kwaliteit inlevert. Het groot nadeel van een rasterformaat is dat bij het vergroten de afbeelding de afzonderlijke pixels zichtbaar worden. PNG is al jaren het alternatief voor GIF bestanden. Het is zeer een zeer bruikbaar formaat, ook voor minder ervaren gebruikers. Je kunt PNG-bestanden in alle grote grafische pakketten zoals Adobe Photoshop openen.
Een ander rasterformaat is GIF. Dit bekende formaat is eind jaren tachtig ontwikkeld. Het is het eerste rasterformaat dat op de markt kwam. Het is een heel goed bestandsformaat op transparante logo’s te maken. Hierbij zet je een van de 256 kleuren als transparant. Het nadeel van GIF is dat je de transparantie niet meer kunt aanpassen.
Naast rasterformaten heb je ook vectorformaten. Het zijn veelal de professionele designers die werken met dergelijke bestandsformaten. Dit formaat is niet geschikt voor foto’s maar juist wel voor getekende materialen.
Het grote voordeel van een vector afbeelding is dat als je hem vergroot, de afbeelding scherp blijft. Het SVG-formaat is een voorbeeld hiervan. Het is uitermate geschikt om een logo met transparante achtergrond te maken. Het biedt ook een optie om transparantie aan te passen.
Twee andere voorbeeld van een vectorformaat zijn het PDF (Portable Document Format) en EPS (Encapsulated Postscript) formaat van Adobe. Deze formaten zijn zeer geschikt voor het aanleveren van drukbestanden.
Hoe maak je een logo met transparante achtergrond?
Professionele designers maken een logo standaard op een transparante achtergrond, of de klant moet een specifieke wens hebben. Als je een bestaand logo met een gekleurde achtergrond wil aanpassen, kan dit ook in een pakket als Adobe Photoshop. Het kost je slechts enkele minuten om het te realiseren.
- Allereerst moet je ervoor zorgen dat het logo is opgeslagen als PSD-bestand. Dit is het standaard bestandsformaat van Photoshop. Je opent het logo in Photoshop en je selecteert hierbij alle lagen die de afbeelding bevat, met uitzondering die van de achtergrond.
- Maak vervolgens een nieuwe map aan en zet alle lagen hierin. Op een later moment kan je als je dit wenst, de transparantie eenvoudig aanpassen.
- Vervolgens klik je op het icoon in rechtsonder in de tab ‘Lagen’. In het menu moet je vervolgens op het oog-icon klikken. Hiermee wordt de afbeelding honderd procent transparant gemaakt.