Medische logo’s, waarom een slang als symbool/beeldmerk

Medische logo’s, hebben vaak een slang rondom een staf als beeldmerk opgenomen. Zo heeft het logo van de WHO bijvoorbeeld een slang in haar logo maar ook veel artsen en apotheken gebruiken het. Wat is nu eigenlijk de relatie met de medische wereld en wat is nu precies de betekenis ervan? In dit artikel zullen we hier nader op ingaan.

Slangensymbool

Het beeldmerk van een slang rondom een staf komt dus veel voor in de medische wereld. Je komt het symbool zowel op farmaceutische verpakkingen maar ook bij ziekenhuizen, huisartsen en apotheken tegen. Een slang wordt vaak als gevaarlijk dier ervaren. Het past dus eigenlijk helemaal niet bij medische logo’s die juist meer een beschermende uitstraling zouden moeten hebben zou je zo zeggen. Maar het slangensymbool heeft eigenlijk een totaal andere betekenis. Er zijn ook twee verschillende die worden toegepast in de medische logo’s.

Asklèpios en Aesculapius

Allereerst is er de staf van Asklèpios met maar één slang. Asklèpios, de Griekse halfgod van de geneeskunde, kon volgens de overleveringen de zieken weer gezond maken en de doden tot leven wekken. Voor de gelovige Grieken was de slang dus heilig. In hun rituelen met betrekking tot het genezen van zieken, gebruikten ze dan ook de slang, om zodoende Asklèpios te eren. Zo werd slangengif gezien als een goed medicijn tegen allerlei ziekten. Het feit dat de slang zijn huid verliest zag men als een teken van vernieuwing en de wedergeboorte. De Romeinen eerden dezelfde god, maar dan onder de naam Aesculapius.

Caduceus

Van het slangensymbool is er ook een gevleugelde variant, die bekend is onder de naam Caduceus. Hierbij wordt de staf gedragen door Hermes. Hermes is een Olympische god die in de Griekse mythologie de boodschapper was tussen de goden en de mens. Dat is de verklaring van de vleugels. Hermes was ook de gids van de zogenaamde onderwereld. De staf staat hier symbool voor. De relatie met de geneeskunde is het feit dat Hermes tevens de beschermheer van reizigers was. In vroegere tijden moesten artsen enorme afstanden lopend afleggen voordat zij bij hun patiënten waren.

Aesculaap

Zo zie je dat er sinds de oudheid al een verband is tussen de slang en de geneeskunde. Het symbool van de slang rondom de staf noemen we vandaag de dag een esculaap of aeseculaap. Dit is dus het symbool met de enkelvoudige slang en de verwijzing naar de Griekse halfgod Asklèpios. Het is tegenwoordig dus een synoniem voor artsenembleem. Als simplex is esculaap nog niet zo lang in omloop. We komen het voor het eerst in een woordenboek tegen vanaf 1961.

Een hoop interessante achtergrondinformatie vind je niet? Zo kun je zien dat er achter heel veel logo’s een veel diepere betekenis zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Als je in het vervolg dus op de verpakking van je medicijnen, het uithangbord van de apotheek of het logo van de WHO een esculaap tegen komt, dan weet je in ieder geval wat de betekenis van het logo met de slang inhoudt.

    Stel ons je vraag