Wat is het verschil tussen RGB en CMYK kleuren?

Kleuren zijn, vooral door de vele tinten, altijd heel lastig te definiëren. Je wilt hier dan ook een bepaalde structuur in hebben. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat er zogenaamde kleurprofielen zijn ontwikkeld. Hierin is exact beschreven hoe een kleur is samengesteld.  Er zijn twee belangrijke kleurprofielen, te weten RGB en CMYK. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee en wanneer gebruik je nu welk kleurprofiel?

Wat betekent RGB?

RGB is de afkorting voor het kleurprofiel Rood-Groen-Blauw. Het is een kleursysteem op basis van primaire kleuren gebaseerd op licht. Als je deze kleuren over elkaar heen legt, dan krijg je wit. Je kunt er allerlei combinaties mee maken. Combineer je bijvoorbeeld Rood en groen, dan ontstaat er geel. Door de primaire kleuren te mengen, kan je dus andere kleuren verkrijgen. Men noemt dit ook wel additieve kleurmengingen.

De kleuren worden donkerder of lichter door het toevoegen van meer of minder licht. Deze zogenaamde additieve kleurmenging wordt voornamelijk gebruikt bij bronnen die zelf licht produceren. Hierbij kan je denken aan onder meer televisies, beeldschermen, maar ook digitale camera’s.

sRGB en Adobe RGB

Regelmatig zal je ook de termen SRGB en Adobe RGB tegenkomen. Dit zijn verfijningen van het standaard RGB kleurprofiel. Zo is sRGB in feite een standaard RGB kleurprofiel dat is doorontwikkeld door Microsoft en Hewlett Packard voor een goede weergave van kleuren op printers, beeldschermen en websites.

Adobe RGB is een variant die door de bekende softwareleverancier door Adobe is ontwikkeld. Het belangrijkste verschil tussen SRGB en Adobe RGB is dat de laatstgenoemde en wat bredere kleurruimte heeft. Beide kleurprofielen kan je vandaag de dag vaak als optie in het menu van je digitale camera kiezen wanneer je foto’s wilt gaan maken.

Wat betekent CMYK?

Het CMYK kleurprofiel wordt gebruikt om de kleuren van items die het licht van andere bronnen weerkaatsen en dus niet zelf produceren.

CMYK is de afkorting voor het kleurprofiel dat bestaat uit de kleuren Cyaan, Magenta, Geel (Yellow) en Zwart (Black). Je zou als laatste letter dus de B van Black verwachten. Zwart wordt hier echter aangeduid met de letter K (Key). Dit doet men om verwarring met de kleur Blauw (Blue) te voorkomen.

Bij RGB is het zo dat er door meerdere kleuren over elkaar heen te leggen er een steeds lichtere kleur ontstaat. Bij CMYK werkt het anders. Cyaan, Magenta, en Geel absorberen licht van de primaire RGB kleuren. Daarom worden deze kleuren ook wel subtractieve kleuren genoemd. Hierbij zal het gebruik van meerdere kleuren juist tot een donkere kleur leiden. Men spreek dan vaak over een subtractieve kleurmenging.

Op het moment dat twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw met elkaar gaan overlappen, zal je zien dat er secundaire kleuren gaan ontstaan. Dit zijn de kleuren Cyaan, Magenta en Geel (Yellow).  Meng je Groen met Blauw geeft dit als resultaat Cyaan. Blauw gemengd met Rood wordt Magenta. Het mengsel van Rood en Groen geeft de kleur Geel als resultaat.

Je kunt met de CMY-kleuren geen zuiver zwart verkrijgen, zoals dit bij RGB wel mogelijk is. Je kunt alleen een heel donkerbruine kleur creëren. Voor hoogwaardig druk- en printwerk, waar het CMYK kleurprofiel het meest wordt gebruikt, is dat niet acceptabel. Dit is de reden dat men zwart als de vierde drukkleur heeft toegevoegd.

Hiermee is het CMYK model dus compleet. Zoals we al eerder zeiden, vervangt de letter K de B van Black om verwarring met Blauw te voorkomen. Door de vier verschillende kleuren te combineren in diverse doseringen is het mogelijk om alle kleuren in het spectrum van het CMYK kleurprofiel na te bootsen. Het kleurbereik van CMYK is een stuk kleiner dan dat van RGB.

Converteren van RGB naar CMYK

We hebben kunnen zien dat CMYK dus voornamelijk in de grafische wereld wordt toegepast. RGB zien we terug in producten als beeldschermen, televisies en fotocamera’s. Overduidelijk, maar wat moet er gebeuren, als je bijvoorbeeld een foto wilt gaan verwerken in je drukwerk?

Als dit het geval is, zal je de kleurinstellingen dus moeten converteren. Omdat het RGB kleurprofiel een veel groter kleurbereik heeft, zal je bij het converteren dus regelmatig naar en een alternatieve kleur uit het CMYK kleurprofiel moeten zoeken. Het kan dan ook goed zijn, dat dit alternatief donkerder en doffer uitvalt dan de originele kleur uit het RGB kleurprofiel. Dit komt omdat RGB wordt gevormd door licht en CMYK door pigment. De meest lastige kleuren om te converteren zijn groen en blauw.

    Stel ons je vraag