Hoe kun je speciale vormen toevoegen aan je logo?

Als je een nieuw logo nodig hebt, kun je dit uitbesteden aan een professional of je gaat zelf aan de slag. Dit laatste bespaart je natuurlijk flink wat geld. Belangrijk wel is dan dat je dit met behulp van de juiste hulpmiddelen doet, zodat je logo er ook goed uit komt te zien. Verreweg het meest gebruikte pakket om logo’s of andere grafische objecten in te ontwerpen is Adobe Illustrator.

 

Wat is Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator is het meest gebruikte tekenpakket in de grafische wereld. Je kunt hier afbeeldingen of tekeningen mee creëren in het zogenaamde vector formaat. Het grote voordeel daarvan is dat je de tekening of afbeelding oneindig kunt uittrekken zonder dat de afbeelding inboet aan kwaliteit. Ideaal voor een logo natuurlijk, want dat wil je op veel verschillende manieren kunnen tonen. Zo ziet het er altijd perfect uit, ongeacht de afmetingen.

 

Adobe, de producent van het pakket, is de absolute nummer 1 als het gaat om grafische software. Het bedrijf heeft een complete grafische suite die perfect met elkaar samenwerkt. De software is niet goedkoop maar je krijgt er wel enorm veel functionaliteit voor terug.

 

Is Illustrator een moeilijk pakket?

Een veelgestelde vraag is, of het moeilijk is om met Illustrator aan de slag te gaan. Op zich valt dit best mee. Je kunt met het pakket vrij eenvoudig vormen maken en toevoegen. Ook kan je gebruik maken van verschillende soorten randen, lijnen en curven. Tekst en kleuren toevoegen is ook een fluitje van een cent, in de lettertypen die jij wilt. Wij helpen je vast een beetje op weg.

 

Als je begint, moet je uiteraard eerst bedenken wat je wilt gaan maken. Wees hierin creatief en ga online op zoek naar afbeeldingen en logo’s om inspiratie op te doen. Zorg er wel voor dat je origineel blijft. Je moet dus geen logo’s van andere gaan overnemen. Een logo moet juist uniek zijn, zodat mensen gelijk zien dat het om jouw bedrijf gaat. Dat is juist de kracht van een goed logo.

 

Denk vooral goed na over wat voor figuren en vormen bij jouw bedrijf of merk passen. Maak voordat je echt gaat beginnen op de computer, eerst wat schetsen op papier. Met potlood en gum kan je namelijk gemakkelijk je ontwerp bijschaven totdat je een goed beeld hebt hoe je het zou willen hebben.

 

Als dit je gelukt is, kun je met Illustrator aan de slag gaan. Nadat je de applicatie hebt gestart, maak je een nieuw document aan en stel je het werkblad in. Hou de afmetingen net wat ruimer dan het logo dat je voor ogen hebt.

 

Ga op zoek naar de afbeeldingen die bij je ontwerp passen zodat je een goed voorbeeld hebt. Het is verder heel handig om zogenaamde layers te gebruiken. Zo kun je het logo laag voor laag opbouwen. Geef aan iedere laag ook een logische naam. Zo weet je welke laag welke vorm of afbeelding bevat.

 

Hiervoor kan je heel simpel de basis vormen van het pakket gebruiken. Je kunt hiermee eindeloos combineren met vierkanten, rechthoeken, driehoeken, cirkels maar ook vrije vormen. Door de vormen te combineren en te variëren in bijvoorbeeld de afmetingen, kun je stap voor stap je logo vormgeven. Een heel handig hulpmiddel hierbij zijn de zogenaamde Smart Guides. Met deze hulplijnen kun je alle vormen en tekstvakken heel eenvoudig met elkaar uitlijnen.

 

Heb je de vormen eenmaal gerealiseerd, wordt het tijd om kleur toe te voegen. Bedenk vooraf hier goed over na. Kleuren vertellen namelijk iets over je bedrijf. Als je de kleuren die je wilt gaan gebruiken hebt bepaald, kun je deze bewaren in een zogenaamde Swatch Library. Heel handig, want zo heb je altijd exact dezelfde kleuren bij de hand. Dit is erg belangrijk, want als je steeds afwijkende kleuren gebruikt, komt dit niet professioneel en slordig over.

 

Als je de hierboven genoemde stappen hebt doorlopen, wordt het tijd om de gekozen vormen op de juiste schaal te zetten en om deze op je logo te plaatsen. Zorg dat het een geheel wordt, en zorg dat je logo de gewenste afmetingen krijg.

 

De laatste stap heeft betrekking op het toevoegen van tekst. Uiteraard is dit de naam van je merk of bedrijf, maar het kan ook een korte krachtige slogan zijn. Illustrator biedt je een enorme keuze uit verschillende lettertype. Kies er een uit dat goed bij jouw bedrijf past.

 

Als je content bent met het resultaat, kun je het logo opslaan. Test het resultaat uit in de situaties waar je het wilt gaan inzetten. Als je niet helemaal tevreden bent, kun je het uiteraard nog bijschaven.

    Stel ons je vraag