Als je een logo maakt kan dit in verschillende bestandsformaten worden opgeslagen. Deze hebben allemaal hun specifieke voor- en nadelen. Een van de meest bekende bestandsformaten is het JPG formaat. Maar of het nu slim is om dit formaat voor een logo te gebruiken valt te betwijfelen. Waarom dit is zullen we je uitleggen. Ook zullen we laten zien welke bestandsformaten juist wel geschikt zijn.
Twee soorten afbeeldingen
Er zijn diverse soorten bestandsformaten om afbeeldingen of logo’s in op te slaan. Je kunt deze verdelen in twee groepen, te weten raster- en vectorafbeeldingen. Deze zijn op verschillende technieken gebaseerd.
Zo zijn rasterafbeeldingen opgebouwd uit pixels. Deze hebben als eigenschap dat ze een bepaalde verhouding hebben die is gebaseerd op de resolutie. Ga je een rasterafbeelding uitrekken, zal dit tot gevolg hebben dat deze onduidelijk of wazig wordt.
Vectorafbeeldingen zijn daarentegen heel flexibel. In plaats van pixels zijn ze gebaseerd op complexe formules die continue opnieuw worden berekend. Je kunt ze oneindig vergroten of verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
De verschillende bestandsformaten
De hierboven genoemde soorten afbeeldingen kan je opslaan in verschillende bestandsformaten waarvan de onderstaande de belangrijkste zijn.
JPG-bestandsformaat
JPG of JPEG is een heel bekend bestandsformaat. Het staat voor Joint Photographic Experts Group en wordt voornamelijk gebruik voor rasterafbeeldingen. Een JPG bestand is heel sterk gecomprimeerd. Ideaal voor gebruik op het internet en om via e-mail te verzenden.
Doordat het is opgebouwd uit pixels is het eigenlijk niet geschikt om te bewerken. Een logo moet er ook ten alle tijden perfect uit blijven zien, zelfs als je het vergroot of verkleind. Bij een JPG bestand treedt er daarbij echter al heel snel kwaliteitsverlies op. Ook is het niet mogelijk om een transparante achtergrond te creëren. Het JPG-formaat is dan ook niet echt bruikbaar als bestandsformaat voor een logo.
PNG-bestandsformaat
PNG staat voor Portable Network Graphics. Dit populariteit van dit bestandsformaat heeft een enorme vlucht genomen. Vooral op websites en sociale media zien we PNG bestanden terug. Doordat er geen compressie plaatsvindt, zoals dit bij JPG bestanden gebeurt, is er veel minder kwaliteitsverlies. Ook kan je bij PNG bestanden gebruik maken van een transparante achtergrond.
GIF-bestandsformaat
GIF is de afkorting voor Graphics Interchange Format. Het werd voornamelijk gebruikt om bewegende afbeeldingen op internet te kunnen publiceren. GIF-bestanden hebben een lage resolutie en het aantal kleuren is ook zeer beperkt. Hierdoor zijn ze heel klein van omvang. Tegenwoordig worden ze vooral op sociale media te gebruikt om afbeeldingen met elkaar te delen.
PSD-bestandsformaat
Een ander bekend formaat is het PSD-, oftewel Photoshop Document bestandsformaat. Het is het standaard formaat voor afbeeldingen die zijn gemaakt in het mateloos populaire grafische pakket Adobe Photoshop.
Er wordt hierbij gebruik gemaakt van zogenaamde lagen. Al deze lagen en gemaakte instellingen blijven altijd aanwezig. Dit zorgt ervoor dat het heel grote bestanden zijn. Photoshop werkt daarnaast met rasterafbeeldingen. De nadelen daarvan hebben we al benoemd. PSD bestanden zijn dan ook niet echt geschikt om logo’s in op te slaan.
AI-bestandsformaat
Adobe Illustrator is een pakket dat vooral wordt gebruikt om illustraties en logo’s in te ontwerpen. Het bestandsformaat dat wordt afgekort met AI en is geschikt voor vectorafbeeldingen te maken en bewerken. Net als bij het PSD-bestandsformaat blijven alle lagen bestaan zodat je het bestand ten alle tijden kunt aanpassen. Omdat de omvang daardoor groter is, zal het ontwerp echter niet zo snel in AI-formaat worden verzonden.
EPS-bestandsformaat
Ook het EPS-, oftewel Encapsulated PostScript bestandsformaat bestaat uit vectoren. Je kunt dergelijke bestanden dus onbeperkt vergroten en verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Ze worden veel gebruikt om in AI-bestandsformaat ontworpen logo’s te verzenden.
SVG-bestandsformaat
SVG is de afkorting voor Scalable Vector Graphic. Zoals de naam al zegt, zit het met de schaalbaarheid hiervan wel goed. Het wordt veel gebruikt om logo’s of andere illustraties te presenteren. De afbeelding ziet er altijd super strak uit heeft een beperkte bestandsomvang.
PDF-bestandsformaat
Het Portable Document Format of kortweg PDF-bestandsformaat is een compact en veel gebruikt bestandsformaat. Op welk apparaat je het ook bekijkt, het ziet het er altijd hetzelfde uit. Dit geldt ook voor als je het gaat afdrukken. PDF bestanden worden dan ook veel gebruikt om een proefdruk voor drukwerk van te maken.
Conclusie
Raster bestanden zoals JPEG zijn niet echt geschikt om een logo in op te slaan. Er treedt te veel kwaliteitsverlies op. Vectorbestanden daarentegen zijn juist heel geschikt voor het creëren van een logo. Je kunt ze namelijk oneindig vergroten en verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Zo ziet je logo er onder alle omstandig altijd goed uit.