Logo met kroon

Het logo van een bedrijf of instelling, is een van de onderdelen van de huisstijl die wordt gehanteerd. Het logo maakt de organisatie herkenbaar voor het grote publiek. Het heeft vaak een specifieke betekenis die de betreffende organisatie kenmerkt en wat deze wil uitstralen. Neem nu de kroon. Vrijwel iedereen zal dit associëren met koninklijk. Maar mag je in ons land zomaar een logo met kroon gebruiken?

Betekenis

Een kroon is een symbool dat iedereen direct wel herkent. De kroon staat symbool voor waardigheid maar ook soevereiniteit. Het is ook een teken van macht. Symbolisch gezien is een gouden kroon die belegd is met edelstenen een geleider zijn die de drager van de kroon enorme krachten geeft.

Logo’s met een kroon

Je mag in ons land niet zomaar een logo met kroon in gebruik nemen. Althans als het om de koninklijke kroon met 5 punten gaat. Toch zijn er veel verschillende bedrijven en instellingen in ons land die een kroon in hun logo, zonder dat hun naam een directe relatie met het symbool heeft.

Voorbeelden hiervan zijn onder andere KLM, Keurslager, ANWB en Ahold. De reden dat deze bedrijven en instellingen een logo met kroon hebben, heeft te maken met het predicaat “Koninklijk” hebben ontvangen en daarmee ook mogen gebruiken.

Dit predicaat is een onderscheiding die dat in ons land aan grote ondernemingen, instellingen, stichtingen of verenigingen kan worden verleend in bijzondere situaties. In totaal zijn er zo’n 600 organisaties in ons land.

Het predicaat staat symbool voor het vertrouwen, respect en de waardering dat de koning heeft ten opzichte van de ontvangende partij. Een organisatie krijgt het predicaat niet zomaar. Zo moet deze minimaal al 100 jaar bestaan. Het wordt uitgereikt op de receptie. Maar alleen als de koning vindt dat de organisatie dit verdient.

Als de organisatie deze onderscheiding ontvangt, mogen zij het predicaat Koninklijk toevoegen aan hun naam. Ook mag men in dat geval hun logo voorzien van de Koninklijke kroon. Een gestileerde versie van deze kroon wordt een enkele keer toegestaan, maar alleen in overleg met Het Koninklijk huis. (Bron: Het Koninklijk huis)

Daarnaast heb je ook nog het predicaat Hofleverancier. De voorwaarden zijn voor een groot deel gelijk aan die bij het predicaat Koninklijk, maar dan voor kleine en middelgrote organisaties.

    Stel ons je vraag