Een logo voor een kapper, bedenk eens wat anders dan de schaar

Een goed logo laat zien waar jouw merk of bedrijf voor staat. Welk logo goed bij jouw bedrijf past, hangt onder meer af van de branche waarin je actief bent. Wat belangrijk is om er voor te zorgen dat een logo herkenbaar en gemakkelijk te onthouden wordt, is originaliteit. Neem nu bijvoorbeeld het logo voor een kapperszaak. Hoe gemakkelijk is het niet om daarbij te kiezen voor een logo met een schaar. Erg jammer, want het resultaat is een logo waarvan er dertien in een dozijn gaan. Een gemiste kans dus. Er zijn echt wel meer mogelijkheden waarmee je je kunt onderscheiden.

De eisen waaraan een goed logo moet voldoen

Het logo is in feite een grafische uiting. Het zegt iets over jouw bedrijf. Een logo kan uit een beeldmerk, woordmerk of combinatie van deze twee zijn. Met een beeldmerk bedoelen we een afbeelding of symbool en een woordmerk kan de naam van jouw bedrijf zijn of bijvoorbeeld een korte slogan.

Een goed logo hoeft echt niet hip te zijn om kracht uit te stralen. Juist het tegendeel is waar. De meest krachtige beeld- of woordmerken blinken juist uit in eenvoud. Het belangrijkste is dat de stijl van je logo origineel is en dat deze bij jouw bedrijf past.

Een ander belangrijk aspect is dat het logo tijdloos is. Je wilt natuurlijk niet in alle trends meegaan. Hierdoor moet je steeds je logo weer bijstellen. Dit kost niet alleen tijd en geld, maar ook gewenning bij jouw doelgroep.

Logo’s voor een kapperszaak

Ga naar Google en doe een zoekopdracht op een logo voor een kapper. Je zult zien dat het overgrote deel van de logo’s een schaar bevat. Op zich is dit natuurlijk logisch. Het is hét gereedschap voor een kapper.

Echt origineel is het natuurlijk niet. Natuurlijk zijn er allerlei nuances in aan te brengen. Je kunt ook met kleuren spelen. Maar daar houdt het wel mee op. Kijken we nog even naar de voorwaarden voor een goed logo, dan scoort de schaar dus heel slecht op originaliteit. Het overgrote deel van de kappers gebruikt namelijk een schaar in hun logo.

Maar wat zijn de alternatieven dan? Wel allereerst kun je natuurlijk naar andere afbeeldingen zoeken die gerelateerd zijn aan het kappersvak. Wat het erg goed doet is een wat abstracte vorm van een weelderige haardos. Hierbij zijn er natuurlijk tal van variaties te bedenken.

Voor een dameskapper kies kun je kiezen voor een sierlijke vorm van lang haar. Bij een herenkapper kun je voor weer een andere vorm kiezen. Je kunt hier de heel mooi de naam van je kapperszaak in verwerken.

Maar je kunt ook voor andere vormen kiezen. Ben je bijvoorbeeld een thuiskapper of -kapster, dan kun je ook een abstracte vorm van een huis in je logo gebruiken. Een andere mogelijkheid is een afbeelding die naar jouw bedrijfsnaam is te herleiden. Misschien heb je wel een specifieke doelgroep. Ook daar zijn dan vast weer afbeeldingen bij te bedenken. Als je hiervoor kiest, wordt het allemaal veel origineler en persoonlijker.

Dergelijke logo’s spreken de mensen aan en blijven ook veel beter hangen. Zeker als je er ook nog een korte en bondige slogan bij verzint. Wees ook hier weer origineel bij. Inspiratie bij de concurrentie is uiteraard toegestaan en heel slim, maar simpelweg kopiëren is natuurlijk uit den boze.

Kleurgebruik

Kies in ieder geval voor een goede kleurstelling die bij jouw zaak past. Heb je een klassieke kapperszaak, dan doen zwart-wit logo’s het altijd goed. Deze zijn ook tijdloos, waarmee je aan een van de andere voorwaarden voor een goed logo voldoet. Goudkleurige logos, eventueel in combinatie met zwart, passen daar overigens ook goed bij.

Je kunt natuurlijk ook voor een wat modernere uitstraling kiezen. Kies dan voor een wat strakkere vormgeving en bijvoorbeeld voor de kleur roze of paars.

Woordmerken

Er is natuurlijk geen enkele verplichting om een afbeelding in jouw logo op te nemen. Een woordmerk kan namelijk ook heel krachtig overkomen. Je kunt hiervoor je bedrijfsnaam gebruiken, eventueel in combinatie met een pakkende slogan.

Denk in dat geval wel goed na over de lettertypes die je gaat gebruiken en de kleurstelling ervan. Zorg dat je een eigen huisstijl ontwikkelt die je ook op jouw website doorvoert. Zo wordt het een geheel. Dat oogt niet alleen professioneel maar ook veel rustiger.

Conclusie

Ben je op zoek naar een logo voor jouw kapperszaak? Weet dan dat er veel meer mogelijkheden dan alleen maar de schaar. Wees creatief en vooral origineel. Kom je er niet uit, schakel dan een professional in. Deze kan jou van de nodige adviezen voorzien.

    Stel ons je vraag