Logo met boom

Logo’s van bedrijven of instellingen zijn er in vele vormen en kleuren. Ze zorgen voor een grote herkenbaarheid en zijn een van de onderdelen uit de huisstijl van organisaties. Een logo draagt bij aan de bekendheid bij het grote publiek. Maar een logo heeft in de meeste gevallen een diepere betekenis. Het kenmerkt dat waar de organisatie voor wil staan. Neem nu de boom. In eerste instantie zou je hierbij direct denken aan natuurorganisaties, boomkwekerijen et cetera. De betekenis van de boom is veel breder dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Betekenis

Een boom roept enorm veel associaties op. In veel religies zijn ze heilig en vormen ze de verbinding tussen hemel en aarde. Ook staan ze symbool van de levensboom. Ze bieden bescherming aan veel vogels en dieren. Ze zijn van levensbelang, ze zorgen dat kooldioxide wordt omgezet in zuurstof. We kunnen dus niet zonder.
Wellicht sta je er niet altijd bij stil. Maar als je goed naar bomen gaat kijken, zul je zien dat er niet één hetzelfde is. Ze hebben door de verschillende vormer, bladstructuur, kleur en bast allemaal hun eigen karakter en uitstraling.
Zo heeft bijvoorbeeld een oude eik een heel krachtige en stoere uitstraling. Dit komt onder meer door de scherp uitgesneden bladeren. Een enorme beuk daarentegen heeft een veel vrouwelijkere uitstraling. Dit komt door de veel gladdere bast en het fijnere blad. Daar kun je dus ook gebruik van maken om de eigenschap van jezelf of van je merk te uiten.
In verschillende religies heeft de boom ook diverse betekenissen. Zo stond in de Keltische mythen de boom voor ambitie. In de Noorse mythen zie we de Es als symbool voor levenskracht terug. Bij de Christenen staat die juist voor voorzichtigheid.

Logo’s met een boom

Een logo met boom is het krachtigst als de boom in een abstracte vorm wordt weergegeven. Als we naar de symboliek kijken, bied de boom enorm veel mogelijkheden voor het maken van logo’s. Toch zijn het ons land toch met name organisaties voor natuur en recreatie en bijvoorbeeld boomkwekerijen die de boom in hun logo verwerken.
Bekendere bedrijven die een logo met boom hebben, zijn bijvoorbeeld het outdoor merk schoenen en kledingmerk Timberland. Natuurlijk willen zij worden geassocieerd outdoor activiteiten in de natuur. Jaren terug had je de bekende netwerk leverancier Banyan Vines. Hun logo met boom stond symbool voor de levensboom, of te wel hun netwerk waar veel bedrijven afhankelijk van zijn.

    Stel ons je vraag