Logo met initialen

Met een duidelijk en goed ontworpen logo zorg je ervoor dat jouw bedrijf veel herkenbaarder wordt. Meestal heeft het logo van een bedrijf of instelling een specifieke betekenis. Het zegt waar de organisatie voor staat en wat deze wil uitstralen. Veel logo’s hebben een afbeelding. Maar dit hoeft niet natuurlijk. Je kunt ook gebruik maken van alleen letters in bepaalde vormen en kleuren. In veel gevallen zijn dit initialen.

Betekenis

In het geval een logo alleen een afbeelding bevat, spreken we van een beeldmerk. Dergelijke logo’s blijven mits goed ontworpen lang hangen in het geheugen van mensen. Een logo met alleen tekst hoeft hier echter niet voor onder te doen.

Een logo met alleen letters noemen we ook wel een woordmerk. Dit woordmerk kan de merknaam of een slagzin bevatten. De merknaam kan in bepaalde gevallen te lang zijn. Wat we dan vaak zien is dat deze met de initialen wordt afgekort. Dit wordt soms ook wel een monogram genoemd.

De tekst die in het woordmerk wordt gebruikt, wordt opgemaakt in de kleuren en lettertypes zoals deze in de huisstijl van de organisatie zijn vastgelegd. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een bestaand lettertype of letters die speciaal zijn ontworpen.

Logo’s met initialen

Het logo met initialen komen we heel vaak tegen. In ons eigenland hebben we bijvoorbeeld KPN dat staat voor Koninklijke PTT Nederland NV. Dit wordt afgekort naar KPN. Het kroontje in het logo verwijst natuurlijk naar het predicaat koninklijk.

Iedereen kent ook nog wel het beroemde V&D logo van het warenhuis Vroom en Dreesman dat helaas failliet is gegaan.

In de ICT-branche komen we ook vaak monogrammen tegen. Grote voorbeelden zijn de logo’s van bijvoorbeeld Hewlett Packard, of te wel HP. De eerste personal computer werd op de markt gebracht door IBM. De volledige naam van dit mega concern is International Business Machines Corporation. Het bedrijf had de bijnaam Big Blue die verwees naar hun blauwe logo en de enorme invloed die het bedrijf had.

In de modewereld is Louis Vuitton een mooi voorbeeld van een logo met initialen. De initialen zijn hier zwart. Hiermee wil het bedrijf luxe en exclusiviteit uitstralen.

    Stel ons je vraag