Logo met olifant

Het logo, een van de onderdelen van de huisstijl, dat door een bedrijf of instelling wordt gebruikt is belangrijker dan je wellicht denkt. Een goed ontworpen logo zorgt ervoor dat jouw bedrijf of instelling wordt herkend door het grote publiek. Het heeft vaak het een bepaalde betekenis. Het staat voor wat jouw bedrijf wil uitstralen en waar het voor staat. Neem nu de Olifant. Vrijwel iedereen zal direct een associatie met groot en sterk leggen. Dit geliefde dier staat echter voor meer.

Betekenis

De Olifant staat dus voor meer dan alleen kou, ijs en sneeuw. Er worden ook symbolische kenmerken aan toegekend. Algemeen gezien staat de olifant symbool voor kracht, wijsheid, (huwelijks) trouw, geduld en goede herinnering. Ook in verschillende religies en culturen heeft olifant een belangrijke rol.

In het hindoeïsme is de olifant het symbool van onder andere wijsheid, onoverwinnelijkheid, kracht en koninklijke waardigheid. Maar ook staat het dier voor het eeuwige leven. Er zijn ook meerdere goden aan de olifant gerelateerd.

In het Boeddhisme heilig verklaard. Het was een witte olifant was die de aankondiging van Boeddha’s geboorte deed. De olifant staat in deze religie onder meer voor liefde, goedheid en geduld.

In de Chinese cultuur symboliseert de olifant oppermacht, energie en scherpzinnig verstand.  Bij de oude Grieken en Romeinen stond de olifant voor intelligentie.

Logo’s met een olifant

Een heel bekend logo met een olifant is dat van spelletjesfabrikant Jumbo.  Het olifantje is bedacht door de Duitse speelgoedfabrikant Hausemann & Hötte. Zij maakten houten speelgoed. Dit moest zo sterk zijn dat er een olifant op kon staan. Oorspronkelijk stonden er twee letter H in. Later werd Jumbo de merknaam. Het olifantje bleef symbool voor het bedrijf. De kleur was afhankelijk van het product. Vanaf de eind zestiger jaren koos men definitief voor het rode olifantje.

Een ander bekend logo met een olifant is dat van chocoladeproducent Côte d’Or. Hun naam verwijst naar de toenmalige Goudkust in West-Afrika waar de cacaobonen vandaan kwamen. Het oorspronkelijke logo met de olifant, de Pyramides en palmboom stamt uit 1906 en symboliseerde het Afrikaanse continent. Vandaag de dag bevat het logo alleen nog maar een olifant.

Een beroemd logo met olifant zien we terug in de Amerikaanse politiek bij de Republikeinen. Het komt voort uit de cartoons van Thomas Nast. De Republikeinen zijn maar wat trots op hun wijze en hardwerkende olifant.

    Stel ons je vraag