Zo groen als gras

Als je een logo gaat laten ontwerpen, moet je vooraf goed bedenken wat je wilt uitstralen en wat je doelstellingen zijn. Het kleurgebruik is hier ook zeer belangrijk bij. Kleuren roepen bij mensen namelijk bepaalde gedachten en emoties op. Als je aan de slag gaat met een nieuw logo, kun je hier gebruik van maken. Wat de symbolische en psychologische betekenis van de kleur groen is, lees je in deze blog.

Fris en natuurlijk groen

Groen is een secundaire kleur die voor het eerst werd gemaakt door de Egyptenaren. Het was een heel moeilijke kleur om de maken. De Egyptenaren deden dit met behulp van koper. Vanaf de middeleeuwen werd er verschillende productiemogelijkheden ontdekt, waardoor de kleur veel breder toegepast kon worden. De kleur groen zien we vaak terug op vlaggen van Afrikaanse landen.  Meestal staat de kleur groen hierbij voor hoop en de natuur.

De kleur groen is een koude kleur die wordt verkregen door blauw en geel met elkaar te mengen. Hij straalt kalmte en rust uit. De kleur staat tevens voor frisheid, jeugd en ontspanning maar ook voor actie. Groen wordt dan ook vaak gerelateerd aan ziekten en gezondheid. Maar groen is bovenal een kleur die wordt geassocieerd met natuur en milieu.

De kleur groen zien we dan ook veel terug in de logo’s van organisaties die iets met natuur en milieu doen. Greenpeace en Staatsbosbeheer zijn enkele van deze organisaties. Groen zien we echter ook terug in de beeldmerken van de organisaties in de zorgsector zoals huisartsen en ziekenhuizen.

Rood is de complementaire kleur van groen. Deze twee kleuren versterken elkaar dus. Het meest bekende logo waarin je dit terugziet is van Heineken. Groen staat hier overigens voor de hop waarvan het bier wordt gebrouwen.

De kleur groen is voor velen een combinatie van frisheid, natuur met sport en vooral een gezonde levensstijl. Naast rust kan het dus ook tot een actieve besluitvorming aanzetten. Het is een heel uitgebalanceerde kleur. Het is niet te agressief en provocerend, maar juist harmonieus en eenvoudig. Als je dit wilt uitstralen, is groen echt jouw kleur.

    Stel ons je vraag