Inspiratie zoeken voor je nieuwe logo

Een goed logo is van enorm groot belang voor jouw merk of bedrijf. Een goed logo zorgt ervoor dat mensen direct jouw bedrijf of merk herkennen. Ze behoeven geen verdere uitleg meer. Enkele goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld de logo’s van Albert Heijn en Mc Donalds. Natuurlijk is het wel zo dat de logo’s van dergelijke grote bedrijven worden ontwikkeld door goedbetaalde designers. Als beginnende ondernemer heb je waarschijnlijk een veel kleiner budget. Je zult dan ook zelf aan de bak moeten. Wij hebben wel een aantal tips voor jou om inspiratie voor je nieuwe logo te vinden.

Het belang van een goed logo

Het logo is in veel gevallen het eerste dat potentiële klanten te zien krijgen van jouw merk of bedrijf. Dit kan zijn op een etalageruit, maar ook op je website, bedrijfsauto of visitekaartje. Een eerste indruk maken kan je maar één keer. Het is ook iets dat blijft hangen bij mensen. Het verhoogt de herkenbaarheid van jouw bedrijf of merk. Een goed logo straalt ook uit waar jij en jouw bedrijf voor staan. Uiteindelijk zal het er voor zorgen dat je jouw product of dienst beter zult verkopen. Zoals je ziet, is een goed logo dus belangrijker dan je wellicht vooraf had gedacht. Daarom moet je voor het bedenken van een nieuw logo ook ruim de tijd nemen. Neem dus geen genoegen met het eerste het beste plaatje dat Google je laat zien.

Inspiratie opdoen kan op verschillende manieren

Het logo is in feite het gezicht van je merk of bedrijf. Het belangrijkste is dus dat het goed bij jou past en dat het uitstraalt waar je voor staat. Voordat je jouw zoektocht naar een logo begint, is het belangrijk dat je eerst een aantal vragen voor jezelf beantwoord.

Zo moet je goed nadenken over je doelgroep. Zijn dit bijvoorbeeld kinderen, dan is een kleurrijk logo vaak een goede keuze. Bij ouderen werkt dit meestal juist weer niet. Daarnaast moet je voor jezelf bepalen wat de sterke punten van jouw bedrijf of merk zijn. Is dit bijvoorbeeld een snelle levering, dan kan je dit via pijlvormige symbolen tot uitdrukking laten komen.

Vervolgens ga je inspiratie opdoen. Dit kan je heel eenvoudig achter je laptop doen. Zoek op bekende logo’s en kijk hoe de designers het aanpakken. Bij voorkeur kijk je naar logo’s in jouw branche. Hoe zijn ze vormgegeven? Welke kleuren zie je er veel in terugkomen en wat voor lettertypes gebruiken ze? Zo kan je al snel een beeld vormen welke richting je op moet gaan.

Dit kan bijvoorbeeld op 99designs Discover. Dit is een platform met een enorme database waarin je logo’s van professionele designers kunt bekijken. Je kunt hierbij filteren op onderwerp of branche. Zo kan je ideeën opdoen voor je eigen ontwerp.

Je kunt hiervoor ook terecht op Behance. Dit is een speciaal platform waar designers en kunstenaars hun werk aan het grote publiek tonen. Vaak laten ze ook nog iets zien over hun creatieve proces. Dit kan erg leerzaam zijn.

Neem zeker ook een kijkje op Dribble. Ook op dit platform presenteren veel designers hun werk waar je inspiratie voor jouw logo kunt uithalen. Verder kan je uiteraard ook via de sociale media zoals Pinterest en Instagram heel veel inspiratie opdoen.

Wat ook goed werkt, is om gewoon lekker de stad in te gaan voor een wandeling. Kijk hierbij goed om je heen en focus je op de gevels en etalageruiten van de verschillende bedrijven en winkels. Leg de voor jouw aantrekkelijke logo’s vast op de camera. Zo kan je ze achteraf nog eens goed analyseren.

Kijk daarnaast vooral goed naar de concurrentie. Wat voor logo’s gebruiken zij en hoe succesvol zijn ze. Ga de concurrentie zeker niet nadoen. Dit is gedoemd om te mislukken. Laat je wel inspireren door andere succesvolle logo’s. Pik de goede dingen eruit maar wees vooral origineel. Houd het verder ook vooral simpel en onthoud dat je niet altijd een afbeelding hoeft te gebruiken. Een woordmerk kan ook heel krachtig werken. Er zijn meer dan genoeg voorbeelden van te vinden.

Tot slot is het zeker geen gemakkelijke opgave om tot een goed logo te komen. Heb je een budget beschikbaar en wil je een professioneel en origineel logo voor jouw merk of bedrijf, huur dan een professioneel ontwerper in. Het kost natuurlijk wel meer geld, maar daar krijg je dan ook veel voor terug. Kijk altijd wel eerst goed naar het portfolio van de ontwerper en of dit bij jou past.

    Stel ons je vraag