Spirituele Logo’s en hun kenmerken

Met een logo laat je aan de buitenwereld zien waar jouw merk, bedrijf of instelling voor staat. Een sterk logo is eenvoudig van opzet. Veelal wordt er een afbeelding of symbool gebruikt. Dit kan in combinatie met een woordmerk, maar hoeft niet altijd. Een andere belangrijk kenmerk is de kleur die ook allemaal een betekenis hebben. Op deze manier kan je aan jouw logo de uitstraling geven waar jij voor staat. Dit geldt niet alleen voor commerciële logo’s maar ook voor minder commerciële zoals bijvoorbeeld spirituele logo’s. Die hebben zo weer hun eigen kenmerken.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een breed begrip en is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’, dat ‘geest’ betekent. In de loop der tijd zien we dat het op allerlei manieren wordt gebruikt, zowel in relatie tot religie als bovennatuurlijke krachten.

De nadruk bij spiritualiteit ligt tegenwoordig echter vooral op de persoonlijke en innerlijke ervaring van de mens. Hierbij staat het zijn van jezelf en de bewustwording van jouw kwaliteiten, zingeving en motivatie die betekenis geven aan het leven.

Spirituele logo’s

Met spirituele logo’s bedoelen we de logo’s van instellingen die een sterke relatie met spiritualiteit hebben. Hierbij kun je denken aan Yoga- en meditatie centra, instellingen op het vlak van coaching, religieuze instellingen maar natuurlijk ook gewoon winkels die allerlei spirituele relikwieën verkopen.

De belangrijkste elementen van een krachtig spiritueel logo zijn de afbeelding en de kleur. Een krachtig woordmerk of een spirituele korte slogan, kan een goede aanvulling zijn.

Belangrijk is dat je hier goed in verdiept. Welke kleuren en afbeelding voor jouw logo het meest geschikt zijn, hangt natuurlijk af van de branche waarin je actief bent. Een goede grafisch ontwerper kan je hierbij natuurlijk uitstekend van dienst zijn.

Kleurgebruik

Zoals gezegd spelen kleuren een belangrijke rol bij logo’s. Ze kunnen bepaalde emoties en gevoelens bij mensen oproepen maar hebben ook een spirituele betekenis.

Een bijzondere rol is er voor de kleur paars. Dit is niet alleen de kleur van koninklijkheid maar ook van mysterie, religie en spiritualiteit. De kleur paars helpt je te verbinden met je eigen intuïtie en te vertrouwen op je eigen gevoel. De kleur geeft je ook creatieve inspiratie.

Paars draagt daarnaast bij aan de mentale balans en stabiliteit van je geest en helpt je om de zintuigen open te zetten en te voelen en te ervaren. Je ziet dan ook vaak dat deze kleur wordt gebruikt bij meditatie- en yoga centra.

Een andere belangrijk kleur is oranje. Deze kleur staat voor enthousiasme en het gevoel van betekenis te willen zijn. Hij zorgt voor warmte, creativiteit en optimisme. Het is een combinatie van het krachtige en energieke van de kleur rood en het geluk van geel.

Groen is dé kleur van de natuur en symboliseert evenwicht, gezondheid, een nieuw begin maar staat ook voor  het leven en groei en ontwikkeling. Er gaat ook een ontspannende en rustgevende werking uit van de kleur groen.

De kleur blauw wordt geassocieerd met rust en vrede. Er gaat een kalmerende werking van uit. Het is ook de kleur van vertrouwen, loyaliteit maar ook van wijsheid en spirituele wilskracht.

Spirituele symbolen en hun betekenis

Naast kleuren spelen ook symbolen een belangrijke rol in de spiritualiteit. Om ze allemaal te noemen gaat wat ver, maar we willen er toch een aantal benoemen, omdat ze natuurlijk heel bruikbaar zijn in een spiritueel logo.

Levensboom

De levensboom heeft in iedere cultuur weer een andere betekenis. Toch zijn er ook wel overkoepelende betekenissen te benoemen. Zo heeft de levensboom lange wortels die de verbondenheid met moeder aarde symboliseren. De takken en bladeren reiken tot hoog in de hemel naar het hogere.

Lotusbloem

De Lotusbloem is een van de bekendste symbolen in de spiritualiteit. In de oosterse, maar ook in veel andere culturen staat de Lotusbloem symbool voor wedergeboorte, zuiverheid, zelfherstel en verlichting.

Cirkel

Een heel universeel symbool met heel veel betekenissen, is de cirkel. Hij staat symbool voor tijdloosheid, eeuwigheid, oneindigheid, totaliteit en God.

Pijl

Pijlen spelen al sinds mensenheugenis een belangrijke rol in de spiritualiteit. Ze staan voor beweging, richting en kracht. Welke kant beweeg jij als individu op? Een pijl die naar rechts wijst, staat voor bescherming. Wijst hij naar links, dan betekent het afweren van kwaad. Een pijl die naar boven wijst zegt dat je er van bewust van moet blijven om naar boven en het grotere geheel te kijken.

Hart

Het hart kennen we vooral als het symbool van de liefde maar ook van mededogen. Het hart is ook de brug tussen de aardse zaken in het leven enerzijds en hogere en spirituele zaken anderzijds. Het is misschien wel het meest gebruikte symbool. De betekenis verschilt per cultuur. Zo verwijst het in het Christendom naar Jezus. In oosterse culturen staat het vaak weer voor wijsheid en intelligentie.

Kruis

Het kruis kennen we natuurlijk vooral van het Christendom. Het bestaat echter al veel langer en was altijd het universele teken voor verzoening, maar ook de vier windrichtingen en de synthese tussen hemel en aarde.

    Stel ons je vraag