Logo met vogel

Het logo van bedrijven of instellingen is een van de componenten uit de huisstijl van organisaties. Een logo zorgt ervoor dat de organisatie herkenbaar voor het grote publiek. Maar het heeft ook vaak een specifieke betekenis. Het kenmerkt de organisatie en dat waarvoor deze wil staan. Neem nu de vogel. Je zou hem direct aan natuurorganisaties linken. Maar dat is een misvatting. De betekenis ervan is veel breder.

Betekenis

Vogels of hun vleugels staan symbool voor reizen en uitvliegen. Het is ook een teken van vrijheid. Symbolisch gezien staan vogels ook voor verbinding. In de oudheid waren vogels voor de Kelten zeer wijze dieren. Ze komen dan ook in alle mythen voor. Men dacht dat de vogels de ziel van de doden naar de onderwereld bracht. De Kelten geloofden dat vogels tussen de werelden konden vliegen. Zij waren dus de verbindende factor tussen deze twee werelden. Ook is er een associatie met het moederschap. Enkele eigenschappen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld liefde, veiligheid en verzorging.

Logo’s met een vogel

Het meest bekende logo met vogel van dit moment is ongetwijfeld twitter. Communiceren via twitter noemen we ook wel tweeten of twitteren. Dit betekend tjilpen, de manier waarop vogels van zich laten horen. Maar ook vrijheid van meningsuiting kan je hieraan linken.

Waar je een logo met vogel of hun vleugels ook veel tegenkomt, is bij veel gerenommeerde merken van auto’s en motoren. Het spreekt voor zich dat hier vooral gaat om de associatie met vrijheid en reizen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Austin Martin, Chrysler, Honda, Mini en Bentley. Het is slechts een kleine greep uit de vele merken.

In ons eigen land is CenterParcs een heel bekende organisatie die een logo met vogel heeft. Maar wat dacht je van de hotelketen van der Valk met hun Toekan. Natuurlijk gaat het bij beide ondernemingen om het gevoel van vrijheid en reizen. Waar het vooral om vrijheid gaat, is natuurlijk de PVV. De Partij voor de Vrijheid die in hun logo een meeuw hebben opgenomen.

Verder komen we de vogel ook veel tegen in logo’s van kleinere bedrijven en natuurorganisaties zoals bijvoorbeeld De Vogelhulp Nederland.

    Stel ons je vraag